EN SLÆGTSGÅRD
Dolmer familien er 6. og 7. generation på Birkedommergården.
Ungerne - Emil, Ida, Katrine og Kristian (som nu er voksne) og Niels og Louise.
Hele familien har været med til at bygge "den nye Birkedommergård".
Den oprindelige Birkedommergård ligger inde i landsbyen Voldby.
Den blev hurtigt for lille til de mange aktiviteter, vi arbejder med, og derfor valgte vi i 2004 at "flytte" hele ejendommen ud på en af vores marker lidt uden for landsbyen.
Det har været den vildeste oplevelse at bygge en hel ejendom. Hårdt, sjovt, opslidende, fantastisk, vildt og meget meget mere - og det har været et kæmpe familie projekt.
AKTIVITETERNE PÅ BIRKEDOMMERGÅRDEN
På landbrugs delen producerer vi Dansk Kalv - et dyrevælfærds koncept, som passer
godt ind i vores hverdag og tankegang. Læs mere længre nede på siden.
Vi leverer halm til varmeværkerne, så 100-vis af husstande kan holde varmen
med halm her ude fra spidsen af Djursland.
Den gamle Birkedommergård indeholder nu flere lejemål, og bliver løbende bygget
om til endnu flere landlige lejligheder, og har på denne måde fået et rigtig godt formål.
Ridecentret blev til, fordi Louise, Ida og Katrine er vilde med heste og konkurrence ridning, og gennem årene er det blevet til temmelig mange konkurrencer rundt om i landet.
Og det aller bedste - et dejligt ridecenter, med plads til alle, og hestevelfærd i højsæde.
SMÅ GLIMT FØR OG NU
ENTREPRENØR ARBEJDE UDFØRES
På vores landbrug har vi masser af maskiner, traktore og alverdens redskaber, og for at udnytte dem når der ikke er sæson, arbejder vi på forskellige mindre entreprenør projekter.
På denne måde er der meget bedre udnyttelse at maskinparken, og vi har endnu "et ben"
i vores mangfoldige virksomhed.
VORES KALVE
DANSK KALV OG KLIMAKALVEN
"Hensigten med Dansk Kalv og klimakalven er at lave et unikt produkt, som giver en god spiseoplevelse. Det sker i et dynamisk og styret samspil mellem landmanden, Danish Crown og detailhandlen. På gården er der lagt vægt på en høj dyrevelfærd gennem hele kalvens liv, et højt veterinært stade med kontrolleret medicinanvendelse og godt management. Transporten af Dansk Kalv til slagteriet sker i transportvogne, der er godkendt af slagteriet, hvor der gennem krav til bl.a. vognopbygning, transporttid og håndtering også lægges vægt på høj dyrevelfærd"
KALVENE FLYTTER IND SOM HELT SMÅ
På Birkedommergård passer vi rigtig godt på vores kalve.
De første måneder af deres liv får de mælk flere gange om dagen. Mælken er fuld af ekstra næringsstoffer og energi, så de hurtigt vokser til og blive klar til at leve af foderpiller, korn, halm og hø og wrap. Vi er producere selv både halm, hø og wrap,og har derfor fuldstændig kontrol over kvaliteten.
Kalvene starter i ”vuggestuen” – bokse med max 8 småkalve i hver boks og med masser af plads, og så har de halmhuler
samt et tykt lag halm at ligge i. Hver enkelt kalv bliver kigget efter 4 gang dagligt, så vi kan følge dem helt tæt i deres
opvækst og sundhedstilstand.
NÆSTE SKRIDT - "DEN STORE SKOLEGÅRD"
Når kalvene er store nok, bliver de flyttet sammen i store løsdriftsbokse med et tykt lag halm sammen med jævnaldrende kalve. De får, om vinteren, kæmpe store halmhuler og masser af plads, så de kan lege (de er legesyge og kåde i den alder) og de vokse sig stærke sammen. Hver dag spreder vi frisk halm, og de får alt det foder og hø de kan spise.
TOP DYREVELFÆRD ER EN NATURLIG DEL AF HVERDAGEN
Dyrene går i frisk halm i kalvestalden, og der bliver holdt
godt øje med dem. Vi går simpelthen op i vores arbejde med dyrene med liv og sjæl, og så har vi top moderne stalde, med masser af frisk luft, siderne kan køres væk så kalvene går i den friske luft, men kan også lukkes ned, de dage det er koldt og blæsende. På Birkedommergården har kalvene i gennemsnit over 10 % mere plads end de ellers høje plads krav, økologien og Dyrenes beskyttelse stiller.
FRED OG RO
I kalvestalden er der ro og harmoni blandt dyrene. De er vant til mennesker og oplever altid tålmodighed og omsorg. Det vigtigste for os er nemlig at have glade og tilfredse dyr. Jo bedre vi behandler vores dyr, jo nemmere bliver de at arbejde med i dagligdagen. Det kommer både dyr og medarbejdere til gode, så når dyrene skal videre til slagtning fra gården, er de aldrig stressede og går stile og roligt ind i lastbilen – vores kalve bliver max transporteret i 2 timer til slagteriet.